Publicat de: Cip Paraschiv | 26 noiembrie , 2011

Pro/contra limita de varsta la acordarea rentelor viagere

Proiectul de lege ce viza fixarea unei limite da varsta la acordarea rentelor viagere fostilor mari sportivi cu rezultate notabile a creat o adevarata isterie pe televiziuni saptamana trecuta.

Deoarece am facut parte din grupul celor 12 care au lucrat la proiectul de elaborare si modificare a Legii Educatiei fizice si Sportului nr. 69/2000, ma vad dator sa vin cu cateva explicatii.

Inainte de toate, propunerea de a fixa o limita de varsta sportivilor care ar urma sa primeasca renta viagera a fost si dorinta reprezentantilor de marca a gimnasticii romanesti, in scopul de a-i putea tine motivati pe performeri si de a-i determina sa aiba o activitate sportiva cat mai lunga. Se cunosc cazuri de gimnaste care doar la 14 ani, dupa ce au luat o prima medalie, au renuntat sa se mai pregateasca si sa mai participe la competitii, multumindu-se cu rentele ce ar urma sa le primeasca pana la sfarsitul vietii.

Am sa dau si un exemplu concret (culmea, nu din gimnastica): inotatoarea Diana Mocanu, dubla medaliata cu aur la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000 (in probele de 100 si 200 de metri spate), la varsta de doar 16 ani! Diana a mai obtinut rezultate doar in urmatorul an (Campionatele Mondiale de la Fukuoka din 2001 – aur si argint) dupa care, multumita de cuantumul rezultat in urma cumularii medaliilor obtinute, s-a retras rapid din activitate desi avea un potential extraordinar.

Apreciez in schimb atitudinea unor jurnalisti  sportivi de marca (Dumitru Graur, Cristian Topescu, Catalin Tolontan, Emil Gradinescu, etc) care nu au cazut in populismul si demagogia afisata de unele trusturi media si au inteles efectul benefic asupra sportului pe care l-ar putea aduce un astfel de amendament.

Concluzia: o limita de varsta pentru acordarea rentelor viagere ar trebui fixata. Poate nu la 30 de ani cum este acum in proiectul de lege ce a fost supus dezbaterii publice, poate nici la 35 de ani cum este in Ungaria, dar undeva in jurul varstei de 25 de ani cred ca ar fi indicat.

PS. Gimnasta Oksana Susovitina a devenit vicecampioana europeana la 35 de ani, Svetlana Horkina a concurat pana la varsta de 27 de ani, iar Catalina Ponor va avea varsta de 25 de ani la JO de La Londra din 2012.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: