Publicat de: Cip Paraschiv | 20 octombrie , 2010

Alvin Toffler, al treilea val şi politica românească

În aceste zile, prima pagină a mediei este ocupată de noile previziuni ale lui Alvin Toffler, vizionar pe care Financial Times îl consideră drept „world’s most famous futurologist”

Că sunt un fan al celebrului futurolog, reiese şi din motto-ul postat în headerul propriului blog. Este de apreciat la un autor ca Alvin Toffler forţa sa de analiză, puterea şi curajul abordării unor probleme noi, imaginaţia sa fecundă, spiritul său creativ, bazat cel mai adesea pe fapte, pe realităţi, pe ample investigaţii. Este concludent în acest sens şi „Al Treilea Val” (lucrare publicată în 1980), că el caută multe din semnele viitorului în fapte, în schimbări, care se manifestă şi acum la mai bine  de 30 de ani de la publicarea cărţii, în mod mai pregnant sau incipient. De aceea, eu cred că previziunile sale pentru 2050 s-ar putea să se adeverească.

Prin urmare, din „Al Treilea Val” am să citez doar câteva pasaje din capitolul Mausoleul politic, lasând cititorii să facă o comparaţie dacă rândurile scrise de Alvin Toffler îşi găsesc consonanţă în politica românească:

În prezent, elitele nu mai pot să prevadă consecinţele propriilor lor acţiuni. Sistemele politice prin care ele operează sunt atât de vetuste şi de uzate, atât de depăşite de evenimente, încât chiar şi atunci când elitele controlează îndeaproape spre propriul lor avantaj, rezultatele sunt adesea opuse celor aşteptate ” (p.553)

Chiar dacă am avea în posturile de conducere sfinţi, genii sau eroi, tot nu ne-ar ocoli criza agonică a guvernării reprezentative, adică a tehnologiei politice din era celui de Al Doilea Val” (p.545)

Dacă trebuia să învăţăm ceva din istoria ultimilor câteva decenii, este tocmai ideea strânsei împletiri a diferitelor domenii, astfel încât, de pildă, energia afectează economia, care, la rândul ei, afectează sănătatea, aceasta, la rândul său, afectează învăţământul, munca, viaţa de famile şi o mie de alte lucruri” (p. 547)

Reprezentanţii noştri aleşi ştiu din ce în ce mai puţine despre miile de măsuri asupra cărora trebuie să decidă, fiind nevoiţi, de aceea, să se bizuie din ce în ce mai mult pe judecata altora. Ei au ajuns să nu se mai reprezinte nici măcar pe ei înşişi” (p.576)

Aşa cum oameni ca Montesquieu, Mill şi Madison, aflându-se la cumpăna dintre două civilizaţii, au fost destinaţi să creeze şi au inventat cea mai mare parte a formelor politice existente, aşa şi noi avem menirea de a crea – după cum afirmă Toffler în ultimile cuvinte ale cărţii – întrucât unele generaţii se nasc pentru a crea, iar altele pentru a menţine o civilizaţie: „Nouă ne revine, aşadar, responsabilitatea schimbării. Şi trebuie să începem cu noi înşine, învăţând să nu închidem prematur ochii spiritului faţă de ceea ce este nou, surprinzător, aparent radical. Aceasta înseamnă că trebuie să combatem pe asasinii de idei, care sunt gata mereu să ucidă orice sugestie nouă pe motiv că este irealizabilă şi să apere, în schimb, ca viabil, tot ceea ce există, oricât ar fi de absurd, opresiv şi nefuncţional. Înseamnă să luptăm pentru libertatea de exprimare (…) Dacă vom începe acum, noi şi copiii noştri vom putea lua parte la opera captivantă de reconstrucţie nu numai a structurilor noastre politice, ci a civilizaţiei înseşi. Asemenea generaţiei revoluţionarilor defuncţi, avem menirea de a crea” (p.559)

Repet, aceste rânduri au fost scrise în anul 1980 !!!

Reclame

Responses

  1. […] suparat: Pedelistii i-au intins o capcana lui Basescu Cip Paraschiv: Alvin Toffler, al treilea val si politica romaneasca […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: