Publicat de: Cip Paraschiv | 30 mai , 2010

Cronica unei retorgradări din altă perspectivă

Mulţi jurnalişi (dragi mie si, fireşte, avizaţi) au făcut o retrospectivă a proaspătului sezon de fotbal încheiat, încercând să găsească diverse explicaţii privind retrogradarea în liga secundă a echipei fanion a Iaşiului.

Eu doar voi încerca (foarte pe scurt deocamdată) să aduc anumite completări, dintr-o perspectivă a fostului jucător de fotbal, a sportivului de performanţă, a specialistului (vorba lui Murphy: expertul este acea persoană care a făcut toate greşelile posibile într-un domeniu foarte restrâns de activitate!)

În mod cert, principala cauză a constituit-o strategia pe termen scurt aplicată de club, strategie ce viza aducerea de jucători mediocri pe bani mulţi, pentru atingerea unor obiective mediocre. Acest lucru în detrimentul copiilor Iaşiului…

Politehnica l-a avut, pentru un retur, pe unul dintre cei mai mari antrenori care au activat la clubul nostru – Cristiano Bergodi. Pregătit la celebra şcoală de fotbal italiană Coverciano, Bergodi a adus in dealul Copoului un alt suflu, o altă mentalitate. Recunosc, obişnuiam câteodată să-i urmăresc antrenamentele pentru a asista la adevărate lecţii tehnico-tactice. O măsură inspirată ar fi fost cooptarea în lotul mare a unui antrenor tânăr, de la Centrul de copii şi juniori, care ar fi putut să se specializeze alături de un mare antrenor. Şi, credeţi-mă, acesta ar fi venit la echipa de seniori cu cea mai mare plăcere, fără a cere bani. Mai mult, ar fi putut fi link-ul necesar dintre antrenorul principal şi proaspătul junior ajuns în vestiarul echipei mari.

În aceste vremuri de criză, doar dacă ai o pepinieră puternică şi jucători proveniţi de la propriul Centru de copii şi juniori poţi rezista şi, totodată, construi o echipă competitivă.

Închei prin a vă spune trei nume: Herghelegiu, Creţu, Avramia. Toţi jucători de 17 ani! Toţi titulari în echipa naţională a României U-18, sub comanda lui Lucian Burchel!!!! Iar Avramia are 1,96m! E timpul să fim responsabili, nu de alta, dar am mai avut o generaţie campioană naţională la 18 ani care în a dispărut în următorii doi ani…

Reclame

Responses

  1. Excelente observatiile, ar fi fost foarte interesante mai multe detalii: bucataria interna a fotbalului nu e cunoscuta decat de putini oameni.

    • Yep Catalin, intunecate sunt caile fotbalului 🙂

  2. […] doi ani, intr-un post mai vechi pe blogul personal, dadeam trei nume: Herghelegiu, Cretu, Avramia. Vineri, jucatorul care a inscris […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: