Publicat de: Cip Paraschiv | 30 Ianuarie , 2009

Sportul bate politicul!

Comitetul Executiv al UEFA a ales, ieri, oraşul Bucureşti drept organizator al finalei Europa League, pe Stadionul Naţional.

Până acum, ritmul operaţiunilor de la Complexul „Lia Manoliu” pentru construirea noului Stadion Naţional a fost unul foarte lent, într-un an şi jumătate neîndepărtându-se de acolo nici măcar munţii de moloz. Pe lângă că nu va fi gata la termen (în 2010), mai mult ca sigur că stadionul va înghiţi mai mulţi bani decât se anunţase iniţial (140 milioane de euro), suma vehiculată deja fiind de 250 milioane de euro.

Demersurile întreprinse la sfârşitul anului 2007 de către Mircea Sandu au găsit susţinere la fostul primar al Bucureştiului, Adriean Videanu, în final reuşindu-se smulgerea unei promisiuni de la Michel Platini (preşedintele UEFA): primiţi o finală europeană cu condiţia ca stadionul să nu aibă pistă de atletism!

Odată cu instalarea noului primar al Bucureştiului (Sorin Oprescu), lucrările au stagnat. Motivul: Sorin Oprescu cerea şi construirea unei piste de atletism aferente celei mai mari arene din România, lucru ce punea în pericol disputarea unei finale europene.

Decizia de miercuri probabil că îi va schimba opinia lui Oprescu. Votul UEFA ne obligă şi responsabilizează, Bucureştiul are şansa de a fi în centru atenţiei sportului european.

Termenul stabilit iniţial pentru finalizarea arenei, octombrie 2010, e utopic. Nu e sigur nici măcar că până pe 9 mai 2012 stadionul va fi gata. Ar fi mare păcat ca acesta să fie motivul pierderii unui eveniment de anvergură şi cu beneficii majore în toate planurile.

Palmaresul, din păcate, nu ne este favorabil. Dacă la Beijing (că tot avem exemplu proaspăta Olimpiadă încheiată) s-a putut face în 3 ani un stadion cu 400 milioane de euro (şi ce stadion, cum arată Bird’s Nest!), la noi de 20 de ani nu s-a făcut nici unul.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: